sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Day 2

 
 

Täällä syödään vain omalla maalla ja pellolla viljeltyjä kasveja ja itse joko metsästettyä tai kasvatettua lihaa. Kahvi on suoraan pihalla olevasta puusta (1. Kuva), se on ihan taivaallista! Suklaata kasvaa myös takapihalla (2. Kuva), mutta sen tuotanto tapahtuu Jakartassa. Luonnosta on myös saatavilla purutupakkaa ja alkoholia. Maistoin Pohon moke -puusta saatavaa alkoholia ja se oli aika hyvää! Riisiä kuivatetaan myös pihalla auringossa ennen kuin se kuoritaan.
 

Asukkaat tekevät työtä aamusta iltaan ruokkiakseen perheensä ja eläimensä. Mukavaa oli kuitenkin nähdä, että lapset lähtevät aamuisin koulupuvuissa oppimaan, myös tytöt. En ole varma, millaista opetuksen laatu on. En ole myöskään päässyt ihan sisälle mikä naisten asema täällä on. He näyttävät tekevän yhtälailla maanviljelyhommia, kuin miehetkin. Lapsista huolehtiminen näyttää kuitenkin olevan pelkästään naisten hommaa.
 

Perjantaina aamupalan jälkeen lähdimme häihin. Siis HÄIHIN! Minä Indonesiassa häissä! Ystäväni serkku meni naimisiin. Häät olivat tietysti katolilaiset ja poikkesivat hieman totutusta, mutta kaavan mukaan ensin oli kirkko ja sen jälkeen syömistä ja juttelua muiden kanssa. Puitteet olivat tietysti myös erilaiset. Täällä pariskunnat viettävät kahdet häät. Ensimmäiset ovat oman kulttuurin häät, jonka jälkeen pari saa asua yhdessä ja toiset häät ovat uskonnon häät(kyseiset, joihin osallistuimme), jonka jälkeen pari saa myös nukkua samassa huoneessa. 
 

En ymmärtänyt kirkon tapahtumista mitään, mutta seurasin mitä muut ihmiset tekivät ja tein perässä. Ilmeisesti papit pyysivät siunausta monilta jumalilta, näin minusta vaikutti. 
 

Juhlallisuuksien jälkeen kävimme taas uimassa vesiputouksessa. Uimapaikassa näin isoimman hämähäkin tähän asti. En valehtele kun sanon, että se oli isompi kuin oma nyrkkini. Minulle kerrottiin, että pienet hämähäkit ovat vaarattomia, mutta isot saattavat purra. 
 
 

Illemmalla oli luvassa toisten häiden "jatkot". Vieraita oli yli tuhat ja kaikki kättelivät pariskuntaa ja antoivat kulttuuriin kuuluvan lahjan, eli viltin, kanan/ankan tai rahaa. 
 
 

Minut ja ystäväni (yksi kylän papeista) istutettiin eturiviin seuraamaan juhlallisuuksia. Meidät pyydettiin myös osallistumaan pariskunnan ja heidän vanhempiensa häätanssiin. Täällä siis vanhemmat osallistuvat häissä ihan kaikkeen, myös kakun leikkaamiseen. Ihmiset ovat täällä ilmeisesti todella otettuja, että osallistun heidän perinteisiinsä. Välillä mietin, että varastanko nyt pariskunnan huomion kun kaikki vieraat taputtavat ja viheltävät minulle kun suostun mukaan tanssimaan.
 
 
Oli aika koomisen näköistä kun myöhemmin laihat mummot ja papat, hampaat purutupakasta mustina, valtasivat tanssilattian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti