perjantai 30. syyskuuta 2016

Change of plans

Viimeisenä iltana Lombokin Kutalla kuulimme Suomesta asti uutisia, Mount Rinjani oli ollut aktiivinen ja turisteja oli evakuoitu tulivuorelta ja sen lähistöltä. Emme olleet varmoja, miten suhtautua ja Ilta-Sanomien uutinenkin oli yllättäen todella epäselvä ja yliampuva. Päätimme olla yhteydessä Suomen suurlähetystöön, josta kehotettiin meitä pysymään pois vuorelta. Viimeinen vahvistus asialle tuli vaellusjärjestäjän taholta. He ehdottivat, että menisinne Gilin saarille ensin. Sen jälkeen Rinjanin tilanne pitäisi olla ohi ja sinne pääsisi kiipeämään. Se sopi meille mainiosti, koska olimme joka tapauksessa aikeissa mennä saarille. 
 

Sama vaelluksenjärjestäjä kuljetti meidät satamaan ja saimme lipun Gili Trawanganille. Sovimme, että olemme saarilla oleilun jälkeen yhteydessä häneen ja hän kuljettaa meidät vuorelle. Kohtalaisen hyvää palvelua, ottaen huomioon aikaisemmat kokemukset. Ehkä vielä aikaista sanoa, mutta järjestäjä vaikuttaa todella luotettavalta. Täällä kun on eri käsitys palvelun laadusta, kuin Suomessa. Ja ymmärtäähän sen, koulutuksen taso on olematon ja näyttää siltä, että ihmiset oppivat itse työtä tehdessään, miten hommat hoituvat. Palveluiden käyttäjänä hinnasta kannattaa aina tinkiä ja rakentavaa palautetta antaa, mutta pahin virhe olisi suuttua, jos joku asia ei menekään niinkuin on suunniteltu, täällä se koetaan nöyryyttävänä. Pitää myös opetella olemaan tiukkana, jos joku yrittää huijata rahaa. Sellaiset tilanteet oppii vähitellen tunnistamaan ja niihin pystyy reagoimaan oikealla tavalla. 
 

Kulttuurierot on myös hyvä ottaa huomioon. Esimerkiksi kasvisruokaa tilatessa Ida sai eteensä selvästi katkarapuja ja kun kysyimme tarjoilijalta, hän vastasi "Yes, they are pure vegetarian prawns!" Eikai siinä!
 

Trawanganilla kaikki hyvin. Ihanaa vain olla ja nauttia merestä! Itselleni saari oli pienehkö pettymys sen turistisuuden (onko tuo sana?) vuoksi, mutta onneksi on ihana yöpaikka ja säät kohdillaan. Juuri mietittiin Idan kanssa, ollaan oltu reilu kaksi viikkoa reissussa ja tässä on ehtinyt tapahtua niin paljon asioita, että aika tuntuu ennemminkin kahdelta kuukaudelta! 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti